Eternal light info
Op deze pagina vind je alle informatie over het programma, de componisten, dirigenten en vocale solisten.
Requiem for my mother - Rebecca Dale
I Introïtus
II Kyrie
III Pie Jesu
IV Lacrimosa
V Agnus Dei
VI Paradisum interlude
VII Ave Maria
VIII Dies Irae
IX Libera me
Symfonie 2 'Auferstehung' - Gustav Mahler
deel 4: Urlicht
deel 5: Finale
Materna Requiem
De jonge Britse componist Rebecca Dale (*1985) schreef geschiedenis doordat ze in 2018 de eerste vrouwelijke componist was die een contract kreeg bij het Universal Music Decca Classics label. Haar filmische composities lenen zich bij uitstek voor het witte doek en ze schreef muziek voor diverse films en werkte samen met onder andere 20th Century Fox en Disney.
Haar ‘Requiem for my mother’ (Materna Requiem) schreef ze in 2018 als een ode aan haar moeder, die overleed toen Rebecca pas 25 jaar oud was. In dit werk gebruikt ze melodieën die al jarenlang in haar hoofd zaten en waarvan ze wist dat haar moeder ze mooi vond.
Een Requiem (dat letterlijk ‘rust’ betekent) is sinds de vroege Middeleeuwen een bestaande muziekvorm en bedoeld als (Katholieke) mis voor overledenen. Vele componisten schreven een Requiem, waarvan de bekendste wel van Mozart, Fauré en Verdi zijn. Meestal bestaat het uit vaststaande delen, maar Rebecca Dale maakte er een geheel eigen, persoonlijk versie van. Ze liet enkele delen weg en voegde er nieuwe aan toe, zoals het Ave Maria en een instrumentale Interlude.
Het werk is pas één keer in ons land uitgevoerd; dit is de primeur voor Zuid-Nederland!
Symfonie nr. 2 ‘Auferstehung’
Gustav Mahler was een componist en dirigent uit Oostenrijk. Hij schreef diepgaande, emotionele muziek, bijna alleen maar symfonieën en liederen. Met zijn vernieuwende werken heeft hij een brug gevormd tussen de stijl van de Romantiek en die van de twintigste eeuw.
In zijn muziek schiep Mahler complete werelden. Het leven, de dood, de natuur en de meest uiteenlopende emoties, alles verklankte hij erin. Met name zijn symfonieën, het genre dat hij zich eigen maakte en daarmee vernieuwde, zijn werelden op zich.
Mahler liet zelfs speciale componeerhuisjes bouwen. Daar kon hij volledig in zijn eigen wereld zijn en die wereld uiten in zijn muziek. Hij was van mening dat een symfonie een “Weltanschauung” (wereldbeschouwing) moest bevatten.
Symfonie nr. 2 (1894) is een voorbeeld van Mahler zijn worstelingen met het bestaan en het hoe en waarom. In het vierde deel, Urlicht, zingt een vrouwenstem over de mens in nood, de gang naar de hemel en het eeuwige leven na de dood. In het vijfde deel klinkt het Dies Irae: het einde der tijden wordt verklankt door ongelooflijk veel slagwerk en schetterend koper (ook vanachter het toneel). Het aangrijpende ‘Auferstehen’, gezongen door het koor, vormt de opmaat naar een gigantische apotheose, waarin uiteindelijk het ‘eternal light’ wordt bereikt met de woorden ‘sterben werd’ ich um zu leben.’
Roel Verheggen - dirigent Materna Requiem
Geboren in het rozendorp Lottum doorliep Roel na het VWO de PABO en het Conservatorium (dwarsfluit bij Raymond Delnoye en HaFa-directie bij Jan Cober) en rondde alle studies cum laude af.
Hij speelde fluit/piccolo in het Brabants Orkest en was van 1989 tot 2021 lid van harmonie Semper Unitas Sambeek. Als docent fluit en muziektheorie was hij verbonden aan diverse muziekverenigingen in Noord-Limburg en Oost-Brabant.
Roel was dirigent van diverse orkesten en koren. Met de Gemengde Zangvereniging Arcen won hij in 2012 de Mens en Maatschappij Cultuurprijs van de provincie Limburg voor hun uitvoeringen van het Stabat Mater van Karl Jenkins.
In 2016 stond hij als dirigent en artistiek adviseur aan de wieg van stichting SentoVero en werd een eerste, zeer succesvolle, Passion gerealiseerd. De laatste jaren heeft SentoVero haar naam gevestigd met projecten als Cinemagic, Choral Highlights en Titanic.
Roel is verder actief als regisseur, zanger (Angels Rule,) scriptschrijver en schrijver van kinderboeken (uitgeverij Clavis). Sinds 2024 werkt hij als verkoopspecialist fluit en piccolo in het Adams European Flute Centre.
In 2017 werd hij onderscheiden met de erespeld van de gemeente Boxmeer en in 2023 met de
Dr. Peelen Cultuurprijs.
Geert Mooren - dirigent Symfonie 2 'Auferstehung'
Geert Mooren (1961) studeerde, na zijn studie aan de Pabo te Venlo, trompet en Hafa- directie aan het Conservatorium in Tilburg. Hij volgde trompetlessen bij Florent van den Hauwe en directielessen bij Jan van Ossenbruggen, Jean-Pierre Laro en Jan Cober. Vanaf 1985 dirigeert hij diverse fanfare- en harmonieorkesten, waarmee hij diverse promoties, provinciale en landstitels behaalde o a. met Harmonie Semper Unitas Sambeek waarvan hij ruim 30 jaar dirigent van was. Hij gaf ook concerten in diverse landen o.a. Italië, Spanje, Oostenrijk, Duitsland ,Tsjechië, Estland en China. Momenteel is Geert Mooren buiten Symfonie Orkest Quintessence ook dirigent van Koninklijke Harmonie van Horst en Fanfare Vriendenkring Overloon. Verder freelance dirigent voor projecten o.a. Jesus Christ Superstar.
Daarnaast dirigeerde hij enkele keren Philharmonie Zuid Nederland in kader van het HAFA project 2015- 2017. Naast het dirigeren arrangeert hij voor fanfare- en harmonieorkesten en geeft lessen aan beginnende dirigenten. Ook is hij verbonden aan Stichting Peeltoernooi waarvan hij bestuurslid is.
Hannelore Heuer - sopraan
Hannelore Heuer, 30 jaar, woont sindskort in Berg en Dal en werkt als data scientist bij Wageningen Food & Biobased research. Ze studeerde wiskunde en filosofie (2012-2019). Sinds haar veertiende volgt ze zangles: eerst bij Jos van Eyck (2008-2017) en sinds 2019 bij Anja Kwakkestein met wie ze ieder jaar een mooi leerlingenconcert houden en waar ze haar mijn passie voor Henry Purcell graag tentoonstelt. Toen ze 17 was vertolkte ze de rol van 'Knabe' in de Elias van Mendelssohn en het jaar daarop heb zong ze de Johannespassion bij Canthonis. Tijdens haar studie zong Hannelore tijdens een uitwisseling naar Londen (2015) bij het tienkoppige Heythrop college choir In 2022 zong ze een half jaar bij het koor Les Etoiles. Hannelore deed met verschillende projecten van Roel mee (Carmina Burana, filmmuziek, Jesus Christ Superstar, Titanic) en vertolkt tijdens Eternal Light de boy/girl partijen in het Materna Requiem.
Jolanda Versteegen - sopraan
Jolanda Versteegen-Kuijpers uit Meterik is haar zangcarrière begonnen bij het jongerenkoor in Horst. Ze heeft al aan diverse projecten van SentoVero meegewerkt. Bij de Passion in Cuijk in 2019 zong ze de solo van Pie Jesu en in 2024 vertolkte ze de rol van Caroline Neville in de musical Titanic.
Bij de Passion Horst aan de Maas in 2023 vertolkte ze de rol van Maria Magdalena. Verder heeft ze meegewerkt aan diverse andere mooie muziek- en theaterprojecten zoals Horster Revue, Rabo Music eSnsation, Cinemagic, Helse Liefde, Amissa en Viva Classic Live. Naast de diverse projecten zingt ze bij Zang & theatergroep Oker in Overloon waar ze Roel Verheggen heeft leren kennen.
Jolanda weet met haar hoge sopraan stem mensen te raken.
Samen met Hannelore vertolkt ze de boy/girl stemmen in het Materna Requiem.
Catharina Jansen - sopraan
Catharina Jansen is haar zangstudie begonnen in de wereldberoemde operastad Verona bij de tenor Giovanni Mastino, docent aan het Conservatorio dall’Abaco. Vervolgstudies volgden o.a. bij de bekende Nederlandse alt Aafje heynis, bij de sopraan Charlotte Margiono en bij de Wagnertenor Manfred Jung. Parallel daarnaast volgde zij cursussen en masterclasses in Duitsland, Italië en in Zwitserland, en specialiseerde zij zich o.a. in de "Barocke Vokalmusik", en in “Belcanto” bij de “Accademia Lirica per il belcanto” in Italië. Catharina heeft een vaste verbinding met het Ruhrgebied, waar zij de afgelopen jaren vele uiteenlopende programma’s uitgevoerd heeft. De Duitse pers beschrijft steeds weer de intense schoonheid van haar zang, en haar vertolkingen worden oprecht en vocaal stralend genoemd.
Naast haar enorm vervullende concertpraktijk heeft ze een goedlopende zangstudio en is ze aangesloten bij de Bundesverband Deutsche Gesangspädagogen. Als authorised CVT teachet heeft deze sopraan ook nog eens de beschikking over (zang)ffecten als distortion, growll en grunt.
Voor meer informatie bent U welkom op mijn website: www.catharina-jansen.nl
Rosalie Ardts - alt
Rosalie Ardts, alt-mezzo, groeide op in een muzikaal gezin te Sint-Oedenrode. Ze zong al op jonge leeftijd in kinderkoren en speelde piano en viool. Ze studeerde illustratie & animatie aan de kunstacademie AKV| St.Joost te Breda, en bleef muzikaal actief. Tijdens deze studie besloot zij het roer om te gooien richting de muziek. Na een voorbereidend jaar aan het conservatorium van Tilburg en met haar bachelordiploma illustratie op zak startte zij haar zangstudie aan het conservatorium van Antwerpen bij Andrew Richards. Ondertussen zingt zij internationaal concerten en werkt samen met Consensus Vocalis aan koor- en operaproducties, met onder meer de Nederlandse Reisopera. Daarnaast nam zij deel aan masterclasses van o.a. Jard van Nes en Andrew Watts. In Januari 2025 voerde ze haar masterconcert ‘Laat Me Zingen’ uit in TivoliVredenburg Utrecht. Haar uitzonderlijke stem, gekenmerkt door een veelkleurig palet en expressieve kracht werd met lof ontvangen.
Marinken van de Velde - alt
De Belgische mezzosopraan Marinken Van de Velde zette haar eerste muzikale stappen als kleuter achter de piano en in het in het plaatselijke kinderkoor. Met het dameskoor Gynaika o.l.v. Godfried Van de Vyvere deed ze mee aan verscheidene internationale koorwedstrijden en maakte ze mooie concertreizen doorheen Europa. Overdag stond ze voor de klas als muziek-, en muziektheorieleerkracht na een opleiding tot muziekleerkracht aan de Hogeschool Gent
De drang om te zingen bleek echter groot en na eerste zanglessen bij Godfried Van de Vyvere, volgde een hogere studie solozang. In 2021 behaalde ze haar master bij Margriet van Reisen aan het conservatorium van Tilburg. Marinken houdt enorm van het diverse kleurenpalet dat je binnen het liedrepertoire terugvindt dus haar focus lag tijdens haar masterstudie op romantische en 20e- eeuwse Liedkunst. Ze trad als liedduo met Michelle van Malsen op op het Kamermuziekfestival Best en creëerde tijdens haar opleiding een aantal eigen voorstellingen waarbij ze zang met andere kunstvormen verbond. Verder zong ze de dubbelrol van Heks en Moeder in Humperdincks Hänsel und Gretel en volgde ze een stage bij het Groot Omroep Koor.
Masterclasses en coachings waren er bij Elly Ameling, Xenia Meijer, Maarten Koningsberger, Jard van Nes en Johanette Zomer. Summer Schools in België en Frankrijk volgden bij Susanne Schimmack. Tot op heden laat Marinken zich coachen door Margriet van Reisen.
Gedurende een vijftal jaar zong ze verscheidene producties met het Modern Barock Ensemble, een ensemble dat met Stichting Klassieke Dans (België) barokdans en live barokmuziek combineerde. Ze zong ze er o.a. de titelrol in Purcells Dido en Aeneas.
Maarten Stevens - tenor
Maarten Stevens kreeg zijn eerste zanglessen van Arnold Ardts. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij bij Maria Acda-Maas, Han-Louis Meijer en Ana Sánchez Donate. Hij volgde zanglessen bij Marcel Reijans en Henny Diemer; masterclasses bij Frank van Aken, Raymond Modesti en Meinard Kraak. Tegenwoordig wordt hij gecoacht door Han-Louis Meijer.
Solistisch zong hij onder andere in Vespro della Beata Vergine van Monteverdi, cantates en Matthäus-Passion van Bach, Messiah van Händel, Die Schöpfung en Die sieben letzten Worte van Haydn, Requiem, Krönungsmesse en Litaniae Lauretanae van Mozart, Petite messe solennelle van Rossini, Die erste Walpurgisnacht van Mendelssohn, Les sept paroles van Franck, Oratorio de Noël van Saint-Saëns, Vespers van Rachmaninov, Requiem van Kreek en Misa Criolla van Ramírez. Daarnaast was hij te horen in de opera Acis and Galatea van Händel, een productie van Barok Opera Amsterdam en in de opera Gianni Schicchi van Puccini. In hedendaagse muziek trad hij op als solist tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht en de Young Composers Meeting in Apeldoorn.
Met de pianisten Han-Louis Meijer, Rixt van der Kooij en Rik Kuppen heeft hij liedrecitals gegeven met voornamelijk het Duitse romantische repertoire, waaronder liederen van Schubert, Dichterliebe en Liederkreis, Opus 39, van Schumann.
Als koorzanger heeft hij drie jaar gezongen in het Laurens Collegium Rotterdam en het Rotterdam Symphony Chorus en daarbij meegewerkt aan projecten met gerenommeerde orkesten en dirigenten.
Sinds 2018 is hij alleen nog beschikbaar als solist en concentreert hij zich op het oratorium-, opera- en liedrepertoire voor lyrische tenor.
Naast zijn muzikale opleiding heeft Maarten een bachelor- en masterdiploma Cultuurwetenschappen behaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Meer informatie: https://www.maartenstevens.com